HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Gondolatok a Március 15-e tér rekonstrukciójáról

2011.10.11. 07:32 Bernát Péter

Régen adós vagyok a Március 15-e tér felújításával kapcsolatos poszttal, mentségül csak annyit tudok felhozni, hogy most volt időm személyesen is megtekinteni a téren kialakított limes emlékművet, amely elég vegyes benyomásokat keltett.

Természetesen azt tudtam, hogy a hajdan szabadon lévő romkerteben megtekinthető konzervált falakat beton és plexi szarkofágba zárták, azonban arra nem számítottam, hogy az októberi napfényes időben szinte semmit sem lehet látni a romokból az üvegen keresztül. Rajtam kívül három lelkes turista is igyekezett kezét napellenzőnek használva kivenni valamit abból ami az átlátszó válaszfal mögött van, de nem sok sikerrel. Próbálkozásunkat az is zavarta, hogy miközben mi guggolva nézelődtünk lefelé, a falakat takaró ferde betontetőn pár BMX-es fiatal mutatott be különböző skate parkba illő mutatványokat. Persze, megértem, hogy az V. kerületbe nem nagyon tudnak hová menni, de így meg az ablakon a romokhoz belesni kívánó turistáktól kb. 1 méterre ugratnak a bringáikkal, ami valljuk be, sok turistát elriaszthat attól, hogy közelebbről szemügyre vegyék az amúgy számukra bemutatni kívánt emlékeket.

K+.jpg

K+ęp0177.jpg

Miután feladtam az tükröződő felület értelmetlen bámulását magszeméletem a tér kövezetébe vésett ábrákat, feliratokat, amelyek sajnálatos módon hemzsegnek az olyan pontatlanságoktól, amelyeket egy kis odafigyeléssel ki lehetett volna küszöbölni. A teljesség igénye nélkül ilyen hiba például, hogy a pannóniai erődöket Carnuntumtól kezdve kezdik felsorolni, majd a továbbiakban minden ok nélkül kihagynak egyes objektumokat (pl.: Arrabona, Pone Navata). Sajnos a feliratok esetében is becsúszott pár apróbb hiba, ezekből ugyanis megtudhatjuk, hogy a Flavius császárok 70-ben és nem 69-ben lépett trónra, valamint hogy a 370-es években nem első, hanem II. Valentinianus kezdett nagyszabású katonai építkezésekbe a Dunakanyarban.

K+ęp0178.jpg

K+ęp0181.jpg

A szakembereket kétségtelenül bosszantó negatívumok ellenére viszont meg kell hagyni, hogy a tér rekonstrukciója szépen sikerült és dicséretes az az igyekezet is, ahogy egy átfogó képet kívántak adni az alkotók a pannóniai római limesről, egy ahhoz szervesen kapcsolódó helyszínen. Kár, hogy ezt a már említett hibákkal és az emlékek teljes fizikai elzárásával oldottál meg. De ez csak egy vélemény. Most nézzük meg mit gondolnak mások a tér rekonstrukciójáról és egyáltalán magáról a római limesről:

 

Szólj hozzá!

Címkék: március tér limes 15-e

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr353293792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása