HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Római tavaszünnep az Aquincumban

2013.05.08. 14:55 Bernát Péter

Floralia_in_Aquincum.JPGAz ókori Róma életéből kaphatnak ízelítőt az Aquincumi Múzeumba látogatók szombaton és vasárnap, ahol egyebek mellett kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátor- és fegyverbemutatókkal idézik meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát.

Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum szervezésében 24. alkalommal megvalósuló rendezvényen a fiatal virágkötők római ihletésű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet, római katonák, gladiátorok, kelta harcosok bemutatóit láthatja a közönség, valamint az ókori életre jellemző pillanatképeket, vásári hangulatot, rabszolgapiacot mutatnak be hagyományőrző csoportok - olvasható a szervezők közleményében.
A látogatók kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, a kort megidéző ékszert, sarut, kerámiaedényeket és érmet készíthetnek, de még szőni is megtanulhatnak. Sor kerül a légiók felvonulására, bemutatják a különböző ókori mesterségeket, a kisebbek pedig római gyermek- és ügyességi játékokban próbálhatják ki tudásukat.
Szombaton a Baltazár színház Baltazaricum című előadása lesz látható, vasárnap pedig a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai Plautus A bögre című művét adják elő. A vasárnapi programot a XVI. Aquincumi Költőverseny is színesíti.

A Floralia ünnep az Urbitális Majális programsorozat részeként valósul meg.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: floralia Aquincum

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr65288163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása