HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Október végéig látogatható a Történelmi Témapark Szombathelyen

2013.04.25. 08:04 Bernát Péter

Nemcsak augusztusban, a Savaria Történelmi Karnevál hetében várja a látogatókat sajátos ókori hangulatú rendezvényekkel Szombathely, a Történelmi Témapark április elejétől október végéig különböző programokkal várja a látogatókat - mondta el Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

savaria.jpg

Az érdeklődők a csaknem egyhektáros tematikus témaparkban közvetlen módon nyerhetnek bepillantást az ókori elődök életébe, kipróbálhatják eszközeiket, a csigasorokat, az antik kor emelőgépeit. A kézműves műhelyekben meg lehet ismerkedni a fémöntés korabeli technikájával, a faművesség akkori eszközeivel, valamint a fazekasság műveleteivel.

A témaparkban a harci eszközök biztonságos kipróbálására, nyilazásra, dárdahajításra is lehetőségük van a látogatóknak, a békésebb természetűek pedig megpihenhetnek a fűszer- és gyógynövényekkel övezett kertrészben egy mozaikokkal kirakott díszmedence partján.

A Savaria Történelmi Karneválok elmaradhatatlan szereplői a Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület tagjai, akik római kori páncélzatot magukra öltve masíroznak, vesznek részt a látványos hadi bemutatókon.

Kevesen tudják, hogy a témapark szomszédságában, a Savaria Legio bemutatóraktárában egész évben közelről is megcsodálhatók az első századi mintára készített ruhák, páncélok, fegyverek, felszerelési tárgyak.

Az épületben nemcsak a légiósok bemutatóraktára, hanem egy katonatörténeti állandó kiállítás is látogatható, amely a Hadtörténeti Múzeum kihelyezett gyűjteménye. A tárlat tematikusan mutatja be a római kort és a középkort, valamint az 1700-as évek állandó hadseregének kialakulását. Láthatók itt egyenruhák és fegyverek az 1848-49-es szabadságharc, az első és második világháború idejéből, majd az azt követő évtizedekből egészen a Savaria laktanya 2004-es bezárásáig.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr55245843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása