HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

A MAGYAR LIMES SZÖVETSÉG UNIÓS PROJEKTJE

2012.11.30. 16:36 Bernát Péter

Készítette:
Dr. Balogh Tamás, a Magyar Limes Szövetség tagja,
a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület,
a Szövetség partnerszerve, elnöke

A Magyar Limes Szövetség 2011-ben csatlakozott az ENT/TOU/11/411B azonosítószámú angol-holland-osztrák-magyar EU-s társfinanszírozású „DevelopingtheFrontiers of theRoman Empire as a transnational European sustainabletourismproduct” című projekthez, amelynek célja a római limes maradványainak bemutatását (az idegenforgalomból származó bevételekkel) segítő turisztikai attrakciók és az ezek hatékonyságát fokozó - nemzeti és nemzetközi - együttműködések fejlesztése. Ennek érdekében a négy ország közös cselekvési tervet készít 2013. február 25-ig, amelynek a részét képezi többek között a "culturaltourism" tekintetében a limeshez kapcsolható turisztikai kínálati elemek feltárása is.


I. A projekt bemutatása:

Az ENT/TOU/11/411B azonosítószámú„A római birodalom határainak, mint fenntartható transznacionális európai terméknek a fejlesztése” című projekt abból indul ki, hogy potenciálisan a Limes-nek van a legnagyobb esélye arra, hogy egész Európa legnagyobb és leglenyűgözőbb látogatói desztinációjává váljon. Hiszen a Limes nemzetközi szinten is első osztályú attrakciók egymásba kapcsolódó láncolata, amely a történelem egyedülálló szeletét mutatja be. A Limes-szel összefüggő eddigi és jelenlegi EU-s együttműködések mégis elsősorban a tudományos és a (szak)politikai területekre összpontosítottak. Pillanatnyilag a turizmusra fókuszáló nemzetközi együttműködés igen mérsékelt. A turisztikai célkitűzések regionális szinten maradnak, csak néhány kapcsolódik össze legalább nemzeti szinten, de még ekkor sem alkotnak nemzetközi szinten koordinált struktúrát. A „Limes-Turizmus kapcsolat” segít katalizálni a Limes jelentette kulturális örökség köré szerveződő nemzetközi hálózatépítést annak érdekében, hogy kapcsolatba léphessenek egymással az országok, régiók, s a turisztikai szektor releváns érdekhordozói, a kulturális erőforrás menedzserek, a professzionális és az önkéntes kezdeményezések annak érdekében, hogy a Limes egy fenntartható nemzetközi turisztikai termékké váljon.

A projekt fő célkitűzései:
limesp2.JPG

A projekt fő tevékenységei:

limesp1.JPG

Magyarázat az előző ábrához:

A.    A kapcsolat kialakítása: hálózatépítési tevékenységek, inspiráció és közös stratégia

A1.    Első partner-találkozó helyszínbejárással a legelőrébb járó partner (a Hadrianus Fal) szervezésében

A2.    Korszerű megoldások és lehetőségek: nemzeti hálózati találkozók (mindegyik partnerországban)

A3.    Nemzetközi munkakonferencia (Hollandiában)

A4.    Közös stratégia és akcióterv: nyomonkövetési találkozó (Magyarországon)

B.    Limes Web Portál és Munkafelület (platform) építése


II. A projekt végrehajtása:

2012. június 15-én került sor a partnerek első találkozójára az angliai Hexham-ban, ahol a felek vázlatosan áttekintették országaik fő turisztikai vonzerői közül azokat, amelyek a Limes-hez is közvetlenül kapcsolhatók (mind földrajzilag, mind tematikusan). Magyarország részéről Bernáth Péter, a Magyar Limes Szövetség tagja a magyar borutakat és a borturizmust mutatta be a rómaiak által meghonosított pannóniai borkultúrával összefüggésben az ország területén található Limes-helyszínekhez kapcsolódóan (előadása letölthető innen).

2012. szeptember 25-én került sor a Nemzeti Hálózati Találkozóra Magyarországon (a Magyar Limes Szövetség közgyűlésével együtt).–A rendezvényen a szövetség tagjain kívül jelen voltak különböző nem kormányzati szervek, helyi önkormányzatok képviselői, pályázatírók, turisztikai szakértők és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának munkatársai. A Szövetség tagjai előadásaikban beszámoltak a Szövetség rendelkezésre álló, illetve fejlesztés alatt lévő online információs felületeiről:A Limes Szövetség weboldaláról (www.ripapannonica.hu), amelyen részletes információk találhatók szervezetről és a magyarországi Limes-helyszínekről.A Limes Szövetség blogjáról (www.limes.blog.hu) ahol a látogatók a legfrissebb hírekről (a Limes-szel kapcsolatos eseményekről, tanulmányokról, projektekről) értesülhetnek.És végül a Limes Szövetség elektronikus hírleveléről, amely a közeljövőben indul, s amely lehetővé teszi a tagok és partnerek még hatékonyabb elérését.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának munkatársai tájékoztatták a Szövetséget az aktuális elérhető és a közeljövőben megnyíló pályázati lehetőségekről és megvitatták a Szövetséggel az Európai Duna Stratégiába a Szövetség javaslatára ún. „zászlóshajó projekt”-ként beillesztett Limes-projekt végrehajtásában a Szövetség közvetlen bevonásának lehetőségét. Az egyeztetésen az államtitkárság érdeklődését fejezte kia "Limes TourismConnection, Developingthefrontiers of theRoman Empire as a transnational European sustainabletourismproduct" projekt iránt, és kifejezte azt a meggyőződését, hogya Szövetség a kulturális kormányzat támogatásával kezdheti megaz európai hálózatba szervezhetőLimes-specifikus hazai turisztikai attrakciók fejlesztését.

2012. november 16-17-én Utrechtben került sor a projektpartnerek nemzetközi munkakonferenciájára. Itt - több más feladat között - Ausztriával közösen a Magyar Limes Szövetség vállalta a "transznacionális túraútvonalak", „több országot érintő turisztikai kínálat”, „turisztikai programcsomagok” bemutatását (ennek keretében a neszmélyi borvidék és tematikus útvonalai feldolgozása már elkezdődött, de hasonló tervezett a szekszárdi borvidék tekintetében is). Előbbinél a Brigetio-Aquincum, utóbbinál a Lussonium-Sopianae útvonal római emlékei képviselik a Limes kapcsolódó elemeit. Az utrechti találkozón a holland vendéglátók bemutatták "Utrecht Kincseskamráját" az 1200 esztendőn átívelő építészeti és tárgyi emlékeket, archaeológiai leleteket bemutató Dóm teret, pontosabban az 5 méterrel alatta fekvő, 1949-től tervszerűen feltárt romegyüttest, amelynek nyilvánosan bejárható látványos bemutatását tervezik.

Az egyelőre csak különböző 3D megoldásokkal vizualizált attrakció szépen bemutatja a magyarországi limes-szakasz megőrzése és bemutatása során is sikerrel alkalmazható megoldásokat:
https://www.youtube.com/watch?v=AShVUhPZcJo&feature=plcp


További információk a világörökségi jelölésről:
http://danube-limes.eu/
http://www.ripapannonica.hu/
http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Bolcske/pages/Pannoniai_kutatasok/000_eloszo.htm


További információk a nemzetközi projektről:
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/files/iron-curtain-trail/limes_tourism_connection_en.pdf
http://www.scribd.com/doc/104303213/Poster-Limes-Tourism-LR


További információk az utrechti Dóm térről:
http://www.schatkamerdomplein.nl/
http://www.domplein2013.nl/actueel.html?id=24

2013. január 18-19-én kerül sor a magyarországi nyomonkövetési találkozóra, ahol a projektpartnerekmegállapítják a közös stratégiát és akciótervet. A tervek szerint a találkozót január 17-én a magyarországi partnereknek szervezett konferencia előzi meg, amelyen a Szövetség felkérésére a limes-szel összefüggő kulturális turizmus szolgáltatási piacának jelenleg élő egyik legnagyobb szaktekintélye, Nigel Mills úr, a Hadrian’s Wall Heritage Ltd. Világörökségi és Elérési Igazgatója tart előadást a hazai Limes-helyszínek hasznosításában érintett önkormányzati (polgármester, főépítés, jegyző), és civil, gazdasági (üzleti és önkéntes) partnereknek a jelenleg világörökségi jelölés alatt álló magyarországi limes-szakasz helyszínein a világörökségicím elnyerése után a feltárt maradványok fenntartásához és a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges anyagi erőforrások bevonására indítandó hazai (turisztikai, stb.) programok sikeres előkészítése érdekében. (A januári programok előkészítéséről és a végleges programról az alábbi linken folyamatosan tájékozódhat.)

2013. február 25-én kerül sor a projekt hivatalos zárására.

További információk a magyarországi limes-szakasz és a Duna, illetve a hajózás kapcsolatáról:
http://www.kriegsmarine.hu/hk/bp01102m.html
http://hajosnep.blog.hu/2011/07/23/egyesuletunk_uj_vizekre_evez_1
http://hajosnep.blog.hu/2011/09/10/musculus_szal_a_dunan
http://hajosnep.hu/fotogaleria/romai-futarhajo-musculus
http://hajosnep.blog.hu/2011/09/12/hajozo_romaiak
http://hajosnep.hu/fotogaleria/navis-lusoria-romai-galya

A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület – a Magyar Limes Szövetség partnerszerve – által „Hajózó Rómaiak” címmel indított arculatteremtő kampány összefoglalója szintén letölthető innen.

2012. november 28.

Dr. Balogh Tamás
a Magyar Limes Szövetség tagja
a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke
EUfalg.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr794939884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása