HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Konferencia a 40 éve elfogadott Világörökségi egyezményről

2012.11.18. 10:30 Bernát Péter

vilagorokseg_hun_logo.jpgAz UNESCO Világörökségi egyezménye aláírásának 40. évfordulóján konferenciát rendeztek pénteken Budapesten a téma szakértőinek részvételével.

Mikor 1972-ben elfogadták a világörökségi egyezményt, az aláírók még százra becsülték a világörökségi listára felvehető helyszínek számát, ehhez képest azon ma 962 természeti és kulturális örökségi helyszín szerepel - idézte fel előadásában a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ alelnöke.
    
Fejérdy Tamás A világörökség 40 éve című konferencián hozzátette, hogy a kezdeményezés legfontosabb eredeti célja a veszélyeztetett világörökségi javak megőrzésének elősegítése volt a nemzetközi szolidaritás segítségével. Mára már ez némileg háttérbe szorult, mert a dinamikus bővülés következtében megsokszorozódott a feladatok száma, ráadásul a tagállamok befizetéséből összeálló világörökségi alap anyagi lehetőségei sem bizonyulnak elegendőnek - jegyezte meg a szakember.
    
Hangsúlyozta, hogy a világörökségi listára kerülni ma is hatalmas presztízst jelent, ezért még mindig az új felvételekre való nemzeti törekvések a jellemzőek. Az UNESCO első számú célja az utóbbi időben a lista hitelességének megőrzése. A szervezet egyszerre törekszik a lista régiók közötti és tematikus kiegyensúlyozottságára, ugyanakkor reprezentativitásra, ezek a fogalmak azonban némileg ellentmondanak egymásnak - mondta el a Forster központ alelnöke.
    
Fejérdy Tamás az újabb trendekről is szólt: jellemzőek lettek a sorozatjelölések (mint a római limes vagy a Selyemút helyszínei esetén) vagy a hasonló elemek (például a francia katedrálisok) csoportosítása közös tétellé.
    
A legfontosabbnak természetesen a megőrzésnek kellene lennie: nem időnként helyreállítani, hanem folyamatosan gondozni a helyszíneket - mutatott rá az előadó, emlékeztetve arra, hogy már léteznek a világörökségi listáról törölt helyszínek is. A veszélyeztetett örökségek listáján ma több mint 30 helyszín szerepel, ezt komolyabban kellene venni, ugyanakkor fontos, hogy a nem világörökségi helyszínekre is jusson figyelem - figyelmeztetett Fejérdy Tamás.
    
Tardy János egyetemi tanár, korábbi természetvédelmi helyettes államtitkár szintén annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a világörökségi lista újabb és újabb bővítésének hajszolása helyett a megőrzésre kellene jóval nagyobb figyelmet fordítani. Hozzátette ugyanakkor, hogy a legveszélyeztetettebb természeti értékeknek csak a 3 százaléka szerepel jelenleg a listán.
    
Nagy viták voltak arról, hogy szükség van-e világörökségi törvényre, de végül Magyarország lett a negyedik állam, ahol ez megszületett - idézte fel a szakember. Értékelése szerint hasznos, hogy a jogszabály létrejött, de még ki kell derülnie, mennyire működik valójában.
    
Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának (UNESCO MNB) elnöke beszámolt arról, hogy nemrég létrejött a szervezet világörökségi szakbizottsága és szellemi kulturális örökség szakbizottsága is. Az újjászerveződött testület célja továbbra is kettős: egyrészt hogy a magyarok megjelenjenek az UNESCO szakbizottságaiban, másfelől hogy az UNESCO által képviselt egyetemes értékek is jelen legyenek Magyarországon.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia világörökség UNESCO

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr464912535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása