HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Limes Szövetség az V. Országos TDM Konferencián

2011.05.22. 09:45 Bernát Péter

Tokajban került megrendezésre az V. Országos TDM Konferencia, a Magyar TDM Szövetség első önálló rendezvénye.

Magyarországon már több mint 40 olyan nonprofit turisztikai szervezet működik, amelyek célja a vendégfogadás feltételeinek javítása, komplex turisztikai programok biztosítása, a turisztikai termékfejlesztés és a turisztikai információnyújtás minőségének javítása. A turisztikai szakmában TDM-nek hívott szervezetekben a vendéglátóhelyek, szállásadók, önkormányzatok és idegenforgalmi civil szervezetek közösen dolgoznak annak érdekében, hogy az adott területre érkezők minden tekintetben vendégnek érezhessék magukat.
A munka során nagyon fontos szerepe van a megfelelő információszolgáltatásnak, hiszen a vendégek komfortérzetéhez alapvetően hozzájárul, ha már előre meg tudják tervezni programjaikat egy kirándulás vagy nyaralás előtt, ha megfelelő információik vannak a látnivalókról, fesztiválokról és egyéb programokról, s amikor megérkeznek, megfelelő információt kapnak akár a nap 24 órájában a programlehetőségekről.

A hagyományos turisztikai információs ügyfélszolgálat ma Magyarországon nagyrészt még a Tourinform irodákban zajlik, noha egyre több önálló infopont jön létre. A Tourinform név és logó tulajdonosa a Magyar Turizmus Zrt, s kevesen tudják, hogy az irodák fenntartói viszont egyre több helyen a helyi TDM szervezetek. Ennek köszönhető, hogy a konferencia egyik fő témája a Tourinformok ügyfélszolgálati tevékenységének a hatékonyabbá tétele volt. A konferencián vitaindító előadást tartott Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója is, aki bemutatta a Magyar Turizmus Zrt. 2011-es szakmai tevékenységét és azokat a szakmai kapcsolódási pontokat, ahol a helyi szakmai munkát végző TDM szervezetek számára segítséget nyújthat az országos turisztikai marketingszervezet.


A turisztikai szakemberek munkáját ma már számos informatikai megoldás segíti a hatékony információnyújtásban az online foglalási lehetőségektől a GPS alapú telefonos megoldásokig, sőt, léteznek olyan szoftverek is, amelyek mindezt összefoglalva tudják és amelyek különféle statisztikák létrehozására is nagyszerűen alkalmasak. A konferencián a szakemberek többek között ezekkel a modern technológiákkal ismerkedhettek meg.

A rendezvényen Bozzay Andrásné a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében mutatta be a készülő Turizmus Törvényt, a szállásadók 2011-ben elindított minősítési rendszerét és az NGM és a TDM szervezetek közös munkájának területeit, a szekcióüléseken pedig élénk beszélgetés alakult ki arról, hogy az önkormányzatoknak milyen szerepe, kötelessége van az adott település turizmusfejlesztésében.

A napokban tárgyalja a Parlament a Világörökségi Törvényt. A Magyarország területén található unikális egyetemes értékek védelmére kidolgozott törvényjavaslat az adott területek turizmusát is élénken befolyásolhatja, éppen ezért kiemelten foglalkozott a világörökségi turizmus kérdésével a TDM konferencia is.  Koncz Ferenc országgyűlési képviselő a mezőgazdaság, a borászat, az ipar és a turizmus egymásra épülésének lehetőségeiről beszélt a Dél Tokaj-hegyaljai területeken. A világörökségi védettség alatt álló térségekben különösen fontos a tudatos értékvédelem a helyi vállalkozók és a térségbe érkező vendégek részéről is. Májer János, Tokaj polgármestere többek között a világörökségi borvidékek unikális értékeinek bemutatását célzó Világörökségi Borászati Kiállítás tervéről beszélt, amely éppen ezt a célt szolgálja. Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnöke pedig az egykori Pannónia római emlékeire hívta fel a figyelmet.


A civil összefogás csak kreatív, folyamatosan megújulni tudó, a piaci változásokra gyorsan reagáló munka mellett lehet eredményes, éppen ezért az Országos TDM Konferenciákon a jó gyakorlatok megismerése, átvétele a cél. A mostani konferencián a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM szervezet turisztikai kínálatát ismerhették meg a gyakorlatban is a vendégek.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: tokaj tdm limes

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr172922969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása