HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Konferencia a késő antik róma kereszténységéről a Római Magyar Akadémián

2012.09.21. 22:14 Bernát Péter

monogram-of-christ384x389vatican.jpgKonstantin császárról és a kereszténységről, a késő antikvitás történelméről, vallásáról, társadalmáról rendeztek nemzetközi tudóskonferenciát csütörtök-pénteken a Római Magyar Akadémián.

A Rómában most is álló Milvius-hídnál vívott csatát Konstantin 312 őszén a kereszt jegyében nyerte meg. A kereszténységet a 313 elején kiadott milánói edictum tette a Római Birodalom vallásává.  

Az ezerhétszázadik évfordulóról a Balassi Intézet Római Magyar Akadémiáján rendezett, Pogányok és keresztények a késő antik Rómában: hogyan értelmezzük a tényeket? című, angol nyelvű, nemzetközi tudományos konferencia emlékezett meg. Egész Európában ez volt az évforduló alkalmából tartott legelső tudományos találkozó.    

A többek között a Sághy Marianne történész, a budapesti Közép-Európai Egyetem docense által szervezett két napos konferencián magyar, olasz, amerikai, francia, német, dán, norvég,finn, szlovén kutatók vettek részt. Az előadások a 4-5. századi Róma politikai-vallási életének aspektusait mutatták be a korabeli művészetben, oktatásban, a pogány-keresztény házasságokban és a vegyes temetkezésekben. Arra igyekeztünk választ adni, hogy "mi történt, amikor a kereszténység először elfogadott, majd kedvezményezett, végül államvallás lett" - nyilatkozta Sághy Marianne a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának. Hozzátette, hogy hasonló "vallásváltás, politikai fordulat" történt Európa közép-európai térségében is húsz évvel ezelőtt.    

"A római konferencia jelentős tudományos előrelépést képviselt. A legújabb régészeti és szöveges források bemutatásával azt a korábbi tézist cáfolta, amely szerint Konstantinnal kihalt a pogányság, amely talán a mai napig létezik" - mondta el Sághy Marianne az MTI-nek. Hozzátette, hogy a konferencia aktáit néhány hónapon belül nyomtatásban is megjelentetik. A konferencia jövő márciusban, a budapesti Közép-Európai Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia ókeresztény Róma

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr824795037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása