HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Elkészült a késő római gálya modellje

2011.05.31. 15:06 Bernát Péter

Ferencz János nyugdíjas műszerész, pilóta és modellező több száz órás munkával fenyőfából elkészített egy 32 evezős késő római kori (IV. század) folyami gályát (Navis Lusoria), amit Dunakeszin, a volt római erőd helyén lévő családi ház múzeumában helyeznek el. A Navis Lusoriának nevezett folyami gályákról a késő római történetíró Ammianus Marcellinus tesz említés művében. A hajótípus megismeréséhez nagyban hozzájárult, hogy a németországi Mainz mellett 1981-82-ben sikerült feltárni és rekonstruálni egy példányát. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Navis Lusoria típusba tartozó hajókat a római hadsereg folyamvédelmi feladatok mellett csapat- és utánpótlás szállítására is használta. Nagy valószínűséggel a birodalom rajnai, dunai és eufráteszi flottájának jó részét is ilyen hajók alkották. Sajnos nincsen arra vonatkozó adatunk, hogy mekkora volt ekkor a római dunai flotta, de azt tudjuk, hogy a IV. században a Rajnán 600, az Eufráteszen 1100 hajó teljesített szolgálatot. Ebből arra lehet következtetni, hogy hasonló számú hajó állhatott a rómaiak rendelkezésére a Dunán is. A késő római korban a Duna pannóniai szakaszának védelmét (Moesia Inferior és Dacia Ripensis mellett) a classis Histrica kötelékébe tartozó folyami flottaegységek látták el.

Notitia Dignitatum szerint ez a flotta a következő támaszpontokkal rendelkezett: Vindobona, Carnuntum, Arrabona, Cirpi, Florentia, Mursa (Dráva), Teutoburgium, Sirmium (Száva). Feltételezhető bázis azonban Aquincumban és Brigetioban is.

 

(MTI/Magyar Limes Szövetség, fotó:Balaton József)

Szólj hozzá!

Címkék: hajó római gálya navis lusoria

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr112946178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása