HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Feltárul a carnuntumi gladiátorképző

2011.09.05. 15:31 Bernát Péter

 A múlt héten még meglehetősen keveset lehetett tudni a Carnuntum Régészeti Park által „szenzációs felfedezésként” beharangozott gladiátorképzőről. Ma délelőtt azonban a Ludwig Boltzmann Intézet által bemutatott kutatási anyagból számos, a felfedezéssel kapcsolatos részletre derült fény. Először is kiderült, hogy a kezdeti híresztelésekkel ellentétben a kérdéses épületkomplexumot nem ásták ki, csak talajradaros vizsgálat  segítségével felderítették. Az intézet szerint azonban ez is elég ahhoz, hogy az eredmények új megvilágításba helyezzék a római gladiátorok életét.

A mostani carnuntumi felfedezés egy nemzetközi, régészekből, geofizikusokból és számítógépes szakemberekből álló csapatnak köszönhető, akik egy, a Ludwig Boltzmann Intézet által most kifejlesztett motorizált többcsatornás talajradart használtak. Az új szerkezet a talajt több méteres mélységben vizsgálja és elképesztő részletességű háromdimenziós képeket alkot.
 
Első lépésként légi fotók segítségével sikerült azonosítani egy nagyobb, feltehetően római objektumot rejtő területet, amit ezt követően radarral vizsgáltak át. A jelenlegi kutatási terület nyugatra található a Kr.u. I. század első felében létesített polgárváros 1920-as években feltárt amfiteátrumától, amely kortárs források szerint 13000 nézőt volt képes befogadni és ezzel a birodalom negyedik legnagyobb ilyen létesítménye volt.
 
 
Az eddigi kutatás nem sok figyelmet szentelt annak a területnek, ahol az érzékelők végül a zárt komplexumot jelezték váratlanul részletgazdagon megjelenítve az épületet a számítógép monitorján. A mérések egyértelművé tették, hogy a most megtalált carnuntumi gladiátorképző csak a római Colosseumtól keletre fekvő Ludus Magnusszal mérhető össze. A kutatók közleménye szerint: „A szenzációs régészeti felfedezés a maga nemében egyedülálló a világon, mivel talajbolygatás nélkül lehet megvizsgálni.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maga a gladiátorképző egy 2800 négyzetméteres zárt létesítmény, amely egy 11000 négyzetméteres fallal határolt telken áll. Az épületek maguk is egy nagy kiterjedésű udvart vesznek körbe, ahol a radarmérések szerint, egy kör alakú 19 méter átmérőjű, fából épült lelátókkal rendelkező gyakorló aréna található. A kutatócsoport szerint a radarfelvételen egyértelműen elkülöníthető egy 100 négyzetméteres fűthető edzőterem, egy jelentősebb méretű fürdő, adminisztrációs helységek, a gladiátorok átlagosan 5 négyzetméteres cellái és a tulajdonos lakrésze is. Mindezeken felül a nagy felbontású képen jól megfigyelhetőek az egyéb szükséges infrastrukturális létesítmények, úgy mint a vízvezetékek, padlófűtés, csatorna, az amfiteátrumhoz vezető út, vagy az épület portája. A régészek az épület mögött feltételeznek még egy nagyobb, síremlékekkel, szarkofágokkal és egyszerűbb sírokkal rendelkező temetőt is.
 
(diepresse.com) 

Szólj hozzá!

Címkék: talajradar carnuntum galdiátor

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr243204331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása