HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Buldózerek fenyegetik az egykori pannóniai helytartó római sírját

2011.06.26. 09:31 Bernát Péter

Róma egyik külvárosában, az egykori via Flaminia  mentén 2007-ben tárták fel Marcus Nonius Macrinus sírját. A felfedezés akkor óriási hírverést kapott, mivel pár szenzációhajhász újságíró a valódi „Gladiátornak” kiáltotta ki Marcus Nonius Macrinust.  Mindennek az szolgáltatott alapot, hogy a magas rangú római férfi Antoninus Pius (138-161) és Marcus Aurelius (161-180) uralkodása alatt először Pannonia Inferior (151-153), majd Pannonia Superior (156-162) helytartója volt, és ilyen minőségében az itt állomásozó csapatok parancsnoka is. Arra azonban már nincs bizonyíték, hogy részt vett a pár évvel később a dunai provinciákat lángba borító marcomann háborúkban (166-180).


A Krisztus utáni második században élt hadvezér és politikus emlékére Rómában 15 méter magas márványkriptát emeltek, amely egy ház építése során került elő és most úgy látszik, hogy a lelet jelentősége ellenére sem sikerült leállítani a síremléket veszélyeztető építkezést. Ezért a római Sapienza egyetem műemlékvédelmi iskolájának igazgatója, Giovanni Carboni külföldi kollégáitól kért segítséget. Francia, spanyol és német ókortudósokat vitt a sírhoz, megmutatni nekik, hova akarnak több emeletes házat felhúzni.

"Elállt a szavuk, amikor megpillantották Macrinus sírját, szépsége talán egyedül a via Appián találtakhoz hasonlítható" - nyilatkozta Carboni professzor a Corriere della Sera napilap római kiadásának.

Ókorpártinak bizonyultak a Flaminia-kerület kereskedői is: a szövetségüket vezető Giovanna Marchese Bellaroto szerint Róma történelmi és régészeti öröksége gazdasági kincsnek számít és idegenforgalmi vonzóerőt is képvisel. Tudósok és kereskedők közös levélben fordultak Róma főpolgármesteréhez, aki egyelőre leállíttatta az építkezést, nem tudni, meddig.

(MTI/Magyar Limes Szövetség)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr643015309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása