HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Egységes európai régészeti adatbázist terveznek az EU támogatásával

2013.07.13. 09:44 Bernát Péter

Valamennyi európai régészeti adatot hozzáférhetővé akar tenni a kutatók számára egy európai uniós támogatással zajló program.

Miközben a kutatók munkájának köszönhetően egyre növekszik a régészeti adatok - elsősorban a digitális formában tárolt információk - mennyisége, ezek az adatok sokszor nem vagy csak nehezen hozzáférhetőek más intézmények számára. Az ARIADNE program (Advanced Research Infrastructure for Archeological Dataset Networking in Europe - Továbbfejlesztett Kutatási Infrastruktúra Európai Régészeti Adatbázisok Összekapcsolására) célja, hogy a kutatási intézmények Európán belül akadálytalanul elérhessék egymás kutatási eredményeit és kicserélhessék egymással az információkat - mondta el az APA osztrák hírügynökségnek Edeltraud Aspöck, az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa.

Ehhez első lépésben a már rendelkezésre álló archeológiai adatok egységesítésére van szükség. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy a kifejezéseket és módszereket összehasonlítsuk és egymással kapcsolatba hozzuk" - mondta Aspöck. Mint rámutatott, sokszor az alapvető megnevezésekben is lehet különbség. Így például a bronzkor elnevezés alatt más történelmi időszakot értenek Ausztriában és mást Spanyolországban. A megjelölések egységesítésével - magyarázta - a jövőben egyetlen kattintásra lehívható lehet például valamennyi dél-olaszországi római kori ásatási lelet. "Így nem kell minden kutatónak újból és újból ugyanazt a munkát elvégeznie, hanem támaszkodhatnak egy folyamatosan bővülő adatbázisra."   

Az ARIADNE program keretében meglévő adatbázisokat kötnének össze és újakat is létrehoznának. Emellett központi adatbázisok, például egy-egy országos adatbázis létrehozásával biztosítanák, hogy ne veszhessenek el adatok. A kezdeményezés mögött meghúzódó egyik megfontolás az, hogy a közpénzekből finanszírozott kutatások eredménye hozzáférhető legyen a nyilvánosság számára.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr955402792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.