HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

PELSO - Kerámia és gobelin biennále kiállítás nyílik Keszthelyen

2013.05.24. 07:57 Bernát Péter

pelso_keszthely_slider.jpgA Római Limes a Duna mentén címmel több mit nyolcvan alkotó munkáit mutatják be a szombaton nyíló PELSO Kerámia és Gobelin Biennále kiállításon Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében.

A Római Limes - a Duna mentén címmel nyíló kiállítás a római birodalom védelmét, szervezettségét, kultúráját, életmódját, ünnepeit, szokásait mutatja be. A tárlaton az elmúlt két esztendőben készült, a témának megfelelő kerámia, textil és gobelin művek lesznek láthatók - mondta el Pannonhalmi Zsuzsa kurátor az MTI-nek.
Hozzáfűzte; a biennále jól reprezentálja a hazai kerámia- és textilművészet változatosságát, technikai sokszínűségét. A gyapjú és a porcelán nagyon szépen harmonizálnak egymással, a két művészeti ág megjelenése együtt nagyon szép, jól kiegészítik egymást. A kárpitokat több éven keresztül készítettek el a textilművészek, a kerámiákban a római hajót, a Duna-menti tájat fogalmazták meg, a régi edényeket, régi tárgyakat latin felirattal jelenítik meg.

Az országos kerámia és gobelin biennále a kezdetektől a Balaton Fesztivál kiemelt képzőművészeti rendezvénye. A PELSO alapító okiratát a művészeti szervezetek - a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének textil és kerámia szakosztálya, a Magyar Keramikusok Társasága, az Iparművészeti Múzeum, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Keszthely város polgármestere és a Balatoni Múzeum igazgatója - 1997 februárjában írták alá.

A PELSO elnevezés a Balaton ókori latin nevéből ered, a rendezvény logója a Seuso kincs egyik darabja, egy egy méter átmérőjű ezüst domborított tál, amely a vízparti vadászatot és a vadászat utáni lakomát ábrázolja. A kompozíció részeként, íves vonalban jól látható a beütött felirat is: PELSO. SEUSO egy gazdag római polgár családjával és háza népével.

A kétévente megrendezésre kerülő biennále kiállításnak több mint 130 ezer ember látogatója van, a 2013-as tárlat szeptember 16-ig lesz látható a Balatoni Múzeumban.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr135315622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.