HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

A római legionáriusok és a kaledón törzsek együtt iszogathattak a kocsmában

2012.09.10. 17:42 Bernát Péter

A római legionáriusok és a kaledón törzsek együtt iszogathattak abban a kocsmában, amelynek maradványait Skóciában, a legészakibb római erőd mellett találták meg.

A mai Stracathróban, az Angus tanácsi kerületben lévő erőd az első szárazföldi, 16 kilométeres római védrendszer, mai nevén Gask Ridge része volt. Építését 70 táján fejezték be, ötven évvel korábban, mint Hadrianus falát és 70 évvel Antoninus falát megelőzve.

Fort1.jpg

A római Gask-projekt keretében a régészek geofizikai módszerekkel vizsgálva a területet, megtalálták az erőd melletti települést, s benne a kocsmát - olvasható a The Scotsman online kiadásában.A római vendégfogadó ivója nagy négyszögletes helyiség volt, de találtak egy kikövezett térséget is, amely a mai sörkertekhez hasonló szerepet töltött be.

Brigitta Hoffmann, a projekt társirányítója rámutatott, a délebbre lévő erődök közelében létesültek polgári települések, amelyek ellátták minden szükségessel a katonaságot."Eddig úgy véltük, hogy északon nem engedték a civil lakosságot letelepedni az erődök közelében, túl veszélyesnek tartva a szomszédságot. Úgy látszik, hogy a helyi közösségek és a római katonaság közötti kapcsolatok sokkal összetettebbek voltak, mint eddig feltételeztük" - hangsúlyozta Hoffmann.

A leleteket sorolva a szakértő kiemelt egy fényes, fekete, igen jó minőségű kerámiatöredéket, amely egy valamikori boroskancsó kiöntőrésze volt. A korsó a Rajna-vidékéről vagy Galliából származott, vagyis a kocsmának jómódú klientúrája lehetett.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: skócia limes Stracathro

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr64766933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása