HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Római erődöt állítanak helyre Bulgáriában

2012.06.25. 20:30 Bernát Péter

Római kori erődöt állítanak helyre a bolgár Rusze közelében, a projektre uniós támogatással 1,3 millió levát (191 millió forintot) fordítanak. A munkálatokat a tervek szerint két hónap alatt végzik el.

A program keretében az egykori erődítmény két fennmaradt épületének a restaurálását tervezik, valamint építenek egy rámpát, amely megkönnyíti az eljutást Sexaginta Prista római város romjaihoz - olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.


    
Rusze elődje, a római Sexaginta Prista, azaz a Hatvan hajó városa volt. Vespasianus uralkodása alatt, a Kr. u. 1. században létesült azzal a céllal, hogy a Római Birodalom északi határát védje a Duna túlpartjáról érkező támadásokkal szemben. Az erődítmény a Singidunumot - a mai Belgrádot  - és a Duna-deltát összekötő főútvonal mellett feküdt. A Diocletianus uralkodásának idejéből származó felirat szerint a gótok 250-ben elpusztították a várost, amely később praesidiumként (helyőrségként) épült újjá. Sexaginta Prista még létezett az 5. században, majd az ott letelepedő törökök pusztították el.
    
Az eddigi ásatások során feltártak egy trák szentélyt, amelyre később egy Apolló-templom épült, utóbbit a Kr. u. 2-3. században használtak. Szép számmal találtak pénzérméket a Kr. u. 1-4. századból, és előkerültek olyan edénytöredékek is, amelyek azt bizonyítják, hogy kelta törzsek is megfordultak a térségben.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: erőd rekonstrukció Bulgária Rusze Sexaginta Prista

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr154610915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.