HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Hódító légiók nyomában Pannoniában (Programajánló)

2011.11.04. 07:47 Bernát Péter

A Pannoniában hódító légiók nyomába "ered" Beszédes József régész, aki vasárnap tart előadást az Aquincumi Múzeumban.
 
Az Aquincumi Múzeum 2009-ben indította el ismeretterjesztő sorozatát azzal a céllal, hogy egyes előadásokon keresztül bemutassa Budapest történetét az őskortól a népvándorlás koráig. Az előadásokra minden hónap első vasárnapján kerül sor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mint az Aquincumi Múzeum közleménye kiemeli, Pannonia több mint 4 évszázadon keresztül volt a Római Birodalom provinciája. Meghódítása, birtokbavétele nem egyszerre történt, hanem több lépcsőfokban és eltérő módon. Egyes részein súlyos, véres harcok folytak a bennszülött törzsekkel, míg más területein békés módon, a kölcsönös érdekek mentén sikerült a római uralmat elismertetni. 
 
A provincia megszállás utáni időszaka is bővelkedik hadi eseményekben. Súlyos megrázkódtatást okozott például a markomann-szarmata háború a Kr.u. 2. század második felében, amelynek során a provinciába betörő barbár seregek egészen Itáliáig nyomultak, több gazdag várost kifosztva.
 
Kiemelkedő katonai szerep jutott Pannoniának a 4. század 70-es éveiben is, amikor kisebb erődök, őrtornyok tucatjait építették fel egy-két év leforgása alatt a tartományban állomásozó római hadsereg egységei a császár nagyszabású, dunai határvédelmi koncepciója keretében.
 
Az előadás a római Pannonia izgalmas évszázadaiba kíván betekintést nyújtani, a katonaságra, a hadsereg régészeti emlékanyagára és a hadtörténetre helyezve elsősorban a hangsúlyt - emeli ki a múzeum közleménye.
 
Beszédes József előadására vasárnap, november 6-án 14 órakor kerül sor az Aquincumi Múzeumban. (Kiállító épület, III., ker., Szentendrei út 135.).
 
(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: aquincum pannonia légiók

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr763352234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.