HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Bizánci kikötő kutatása Isztambulban

2011.08.29. 23:22 Bernát Péter

Európa egyik legizgalmasabb régészeti feltárása Isztambulban zajlik Theodosianus kikötőjének egykori területén, ahol számos, a késő ókori és kora középkori hajózással kapcsolatos emlék került eddig is napvilágra. A 2004 óta tartó ásatáson előkerült számos emlék mellett 35 hajót is sikerült feltárniuk a régészeknek. 

Legutóbb egy 15-16 méter hosszú, 6 méter széles, valószínűleg egy viharban elsüllyedt V. századi kereskedőhajót fedeztek fel, amely rakományával együtt kiváló állapotban maradt fent, köszönhetően a vastag üledékrétegnek. Az eddig megtalált V. és XI. század között hullámsírba merült 35 hajó közül 30 vitorlás kereskedelmi hajó, 5 pedig evezős gálya volt. Mindez azt jelenti, hogy ez a legjelentősebb hajózástörténeti leletegyüttes a világon. A jelenleg is folyó ásatáson 45 régész dolgozik és 265 egyéb szakember, közöttük történészek és építészek. A kutatás különleges még abban a tekintetben is, hogy ez az egyedüli olyan ásatás jelenleg a világon, amelyik megszakítás nélkül folyik immár hét éve. 

Szólj hozzá!

Címkék: bizánc hajó isztambul

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr793190024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.