HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Győri Dunakapu tér: Megőrizné a polgármester a római emlékeket?

2011.06.24. 16:17 Bernát Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, a győri Dunakapu térre tervezett beruházás részét képező mélygarázs gondatlan tervezés és kivitelezés esetén veszélyeztetheti az egykori római Arrabona vicusának emlékeit. Tekintve, hogy tervek szerint ezekre, a jelenleg még földalatti lévő emlékekre is kiterjedne a világörökségi cím, fontos, hogy a beruházás során feltárásra és megőrzésre kerüljenek ezek az emlékek. Ezért biztató, hogy Borkai Zsolt Kisalföldnek adott interjújában kijelentette:

„Ha a régészeti feltárás olyan eredményeket hoz, az önkormányzat lemond a Dunakapu téri mélygarázsról”


Jó hír tehát, hogy az önkormányzat nem ragaszkodik feltétlen a mélygarázshoz, mert ahogy a polgármester elmondta, a tervek a:

„régészeti feltárás eredményeinek ismeretében bármelyik pillanatban változtathatók.”


Reméljük, a polgármester komolyan gondolta, amikor azt nyilatkozta, hogy:

„Annál borzasztóbb nincs, mintha betemetjük a történelmi emlékeket. Megtalálnánk a módját, hogy előteremtsük a szükséges pénzt.”


Még akkor is, ha:

„a tér alatt olyan történelmi értékeket találnak, amiket be kell mutatnunk, annak az ára kétszer annyi lesz, mint amennyibe a mélygarázs kerülne.”


Bár az, hogy mindenképpen kétszer annyiba kerülne az emlékek bemutatása, nem feltétlenül felel meg a valóságnak. Erről csak a szakszerű feltárás eredményeként elkészített tervek után lehet pontosabbat mondani. Mindenesetre reméljük, hogy a világörökségre jelölt római emlékek méltó módon kerülnek majd megőrzésre és bemutatásra.

Szólj hozzá!

Címkék: győr tér arrabona dunakapu

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr583011719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.