HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Királyság idejéből származó leleteket találtak Rómában

2013.06.23. 12:14 Bernát Péter

Az ókori Róma újabb darabja került felszínre a Traianus-fórumon talált régészeti leletekkel. Két épület alapzatát és egy útszakaszt ástak ki a régészek a Rómában uralkodó Tarquiniusok korából, vagyis a Krisztus előtti 6. századból - számoltak be a római napilapok.

Az épületek a régészek szerint magtárként (horreum) szolgáltak a királykortól kezdve egészen a császárkorig. A Krisztus utáni 110-ben bontották le részben őket, amikor rájuk épült a Traianus-oszlopot övező oszlopcsarnok.
Az útszakaszt még az épületeknél is korábbra datálják. Funkciója az volt, hogy Róma központját összekösse a közeli Tiberis-folyóval, ahonnan a város lakosságát ellátó élelmiszer érkezett.          

A Róma hét királya korából fennmaradt leletek létezéséről már több mint nyolcvan éve tudtak, de csak most sikerült feltárni az épületeket és az utat is, miután eltávolították az ezeket 1932 óta fedő betonréteget. Az akkori urbanisztikai tervek szerint ugyanis utat építettek az ókori császárfórumokon keresztül.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: királyság Róma

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr65374301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása