HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Ókori élménypark Almásfüzitőn

2012.06.22. 07:41 Bernát Péter

Egy római tábort idéző ókori élményparkot adnak át szombaton a Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitőn, a tábort a település közelében álló egykori erődítmény után Azaumnak nevezték el.

Karánsebessy Lukács polgármester az MTI-nek elmondta, az oktatásra és szórakoztató pihenésre alkalmas, hagyományőrző élményparkban már idén nyári táborok várják a római kor iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

A "Rómaiak nyomában a Duna mentén" projekt keretén belül létrehozott élménypark lehetőséget kínál fesztiválok, rendezvények és történelmi események újrajátszásának lebonyolítására. A látogatók kézműves tevékenységek és bemutatók révén idézhetik fel a római kor szellemiségét.

A táborokat és foglalkozásokat ókori hagyományőrző egyesületekkel együttműködve szervezik: oktatók, kézművesek, mesteremberek, kelta, római, germán és nomád katonai hagyományőrzők varázsolják a látogatók elé a római tábori életét.

Az élménypark minden évben áprilistól októberig látogatható. A beruházás teljes költsége 125 millió forint volt, ebből 14 millió forintot az önkormányzat biztosított, a fennmaradó összeg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatása.

Almásfüzitő a beruházással a római korhoz kapcsolódó gyűjteményekből, múzeumokból, kiállítóhelyekből és régészeti parkokból álló kulturális turisztikai útvonal részévé válik, amelynek létrehozását a Magyar Limes Szövetség tűzte ki céljául.

A település területét a rómaiak K.e. 12-ben hódították meg a keltáktól és az illírektől, és a helyet előző lakóikról Azaumnak nevezték el. Claudius császár a limes kiépítésekor Azaumot alkalmasnak találta határvédelemre, így a település tovább élt, mint védelmi erődítmény, a Római Birodalom határvédelmi rendszere, a limes része.

AZAUM, ODIAVUM - Almásfüzitő

Azaum castelluma az első erődítmény Brigetiotól keletre. Az erőd neve és azonosítása körül korábban bizonytalanság uralkodott, de az újabb kutatás megegyezik abban, hogy az Almásfüzitőtől keletre eső, régóta ismert erődöt hívták így. Az erőd területén talált oltárkövön lévő felirat - col(legium) fab(rum) Odiavensi(e)/(ium) - szolgál példaként a helynév későbbi megváltoztatásához.

A kezdeti palánkperiódus után Antonius Pius idejében emelték a 166x203 m kiterjedésű kőerődöt. Melyet a IV. században jelentősen átalakítottak, majd végül a praetentura sinistra-ban kiserődöt létesítettek, amelynek többször megújított járószintjeiről V. század eleji leletek kerültek elő. Az erőd területe azóta csaknem teljesen elmerült a közeli timföldgyár 6-8 méter vastag iszaptengerében, így további régészeti kutatására már alígha lesz lehetőség.

A régészeti adatok nagy részét Fülep Ferenc 1959-1960 években folytatott ásatásai, valamint Bíró Endre 1970-1973 között végzett feltárásai szolgáltatják. Ezek a feltárások az erőd falairól, tornyairól, és kapuiról adtak információkat. Ezen kívül már csak régebben készült légifelvételek adhatnak támpontot néhány további kérdésre.

Az erődben állomásozó csapatok az ala I Britannica, ala I Bosporanorum, ala III Thracum sagittaria, equites Dalmatae voltak.

www.ripapannonica.hu

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: élménypark Almásfüzítő Azaum

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr434603983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása