HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Nemzetközi egyeztetés a Római Limes gazdasági hasznosításáról

2012.06.18. 15:28 Bernát Péter

 Június 15-én az Európai Unió nemzetközi pályázati támogatásával került megrendezésre magyar, angol, holland és osztrák résztvevőkkel az angliai Hexham városában a római limes turisztikai hasznosításával foglakozó nemzetközi konferencia.

A találkozó az első lépés volt afelé, hogy a közös európai kulturális örökségnek számító római határvédelmi rendszer, a limes nagyközönségnek való bemutatása és gazdasági hasznosítása egy egységes nemzetközi program keretében valósuljon meg. Ennek érdekében a résztvevő felek megosztották egymással eddigi tapasztalataikat és jövőbeli terveiket. A kezdeményezés különösen fontos Magyarország számára, hiszen a magyarországi limes-szakasz jelenleg világörökségi nevezés előtt áll. Az egyeztetésen hazánkat képviselő Magyar Limes Szövetség különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy lehetőség van más, a magyar idegenforgalom számára fontos területek, mint például a borturizmus, wellness turizmus, a kerékpáros turizmus vagy a lovas turizmus projektbe történő integrálására. A MLSz bízik abban, hogy ennek érdekében az érintettek aktív részvételével az eddiginél szélesebb körű hazai együttműködés valósul meg.

hexham.jpg

EUfalg.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr844596147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.