HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Útikalauz a római emlékekről a Közép-Duna vidékén

2012.04.22. 09:27 Bernát Péter

Bemutatták az egykori Római Birodalom Bécstől Budapestig húzódó határa mentén található emlékhelyekről készült útikalauz magyar nyelvű változatát.

A Római emlékek a Közép-Duna vidéken Vindobonától Aquincumig című kiadványról Visy Zsolt régész professzor elmondta, hogy a 200 oldalas, színes, tartalmas, zsebkönyvformájú ismeretterjesztő kötet a turistáknak és a kultúrturizmus híveinek készült. Hozzátette: hosszú évek óta dolgoznak együtt szlovák és osztrák szakemberekkel, hogy összehangoltan, egységes elvek alapján kutassák az egykori római határvédelem emlékeit.
    
Az egykori Pannónia jelenleg hét országon húzódik keresztül. "A Római Birodalom limesén keresztül nemcsak a határvédelmet és az antik anyagokat vizsgáljuk és elemezzük, hanem ezen keresztül az egész birodalom történetét is megrajzoljuk, hiszen bebizonyosodott, hogy a birodalom sorsa a határon, a határtartományban, az ott állomásozó katonákon és a hadseregen múlt" - magyarázta a professzor.
   
Margaréta Musilová, a kiadvány egyik szerkesztője elmondta, hogy a színes helyszíni fotókat, számítógépes grafikákat és műtárgyfelvételeket is tartalmazó útikalauz olyan emlékekkel ismerteti meg az olvasót, amelyek eredeti lelőhelyükön ma is látogathatók. Az adott településről részletes térképet készítettek, a nagyobb topográfiai egységeket összefoglaló vázlatokon ábrázolják és a helyszínek megközelítési lehetőségei mellett a GPS koordinátákat, a múzeum címét és telefonszámát is feltüntették.
   
Az ismertetőket az adott terület szakavatott kutatója írta, a könyv összeállításában tizenhárom magyar, kilenc szlovák és öt osztrák szakember dolgozott. A könyv élvezhető módon foglalja össze a három ország régészeinek a közép-dunai limes szakaszán végzett feltárásait. A kiadvány másik szerkesztője Vladimír Turcan volt - tette hozzá.

(MTI)
 

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria szlovákia zsolt aquincum utikönyv visy vindobona

A bejegyzés trackback címe:

http://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr284465989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.