HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Megnyitotta kapuit a Villa Romana Baláca

2012.04.19. 11:15 Bernát Péter

Megnyitotta kapuit a veszprémi Laczkó Dezső múzeum római villagazdasága, a Villa Romana Baláca, amely idén egy 130 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően új attrakciókkal várja a látogatókat.
 
A megszokott májusi időpontnál kicsit korábban nyitották meg Nemesvámos mellett a Villa Romana Baláca kapuit - közölte az MTI-vel a múzeum kommunikációs munkatársa, Gáspár Móna. Emlékeztetett arra, hogy a nyitásra való felkészülésben nagy segítséget nyújtottak az önkéntesek, a nyitva tartás biztosítását pedig közcélú munkavállalókkal oldották meg.
    
Nyárra lesz látható annak a kétéves előkészítő munkának az eredménye, amelynek köszönhetően csaknem 130 millió forintból látogatóbarát fejlesztésekkel várják idén a látogatókat. A tervek szerint júniustól lesz teljes formájában látható a korabeli ebédlő hangulatát idéző szoba korhű bútorzattal és falfestéssel, valamint akkorra készülnek el a multimédiás információs pultok, valamint a 3D-s vetítőterem. 
    
Április 26-tól kezdik el lefektetni azt a mintegy 700 ezer darabból álló mozaikmásolatot a lakóház 20-as szobájában, amely - mérete és minősége miatt - egyedinek számít a világon. A mozaikmásolat szintén nyárra készül el, a lakóház a munkálatok alatt is nyitva áll.
    
A római villagazdaság idei első nagyrendezvénye június 1-jén este lesz: Kövi Szabolcs koncertezik, másnap római kort idéző programmal, színdarabokkal, római hadi bemutatóval várják a látogatókat. Emellett kerékpártúra, lovas-boros program is szerepel a balácai kínálatban.
    
A Villa Romana Baláca Veszprémtől mintegy 9 kilométerre, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában fekszik. Az egykori Pannonia Provincia területén 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori földbirtokközpont maradványaira. A több tucat épület romjainak feltárása régészeti sikertörténet, az ásatások a mai napig folyamatban vannak - olvasható a Lackó Dezső Múzeum honlapján.
     
A villagazdaság Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori emléke, egykor csaknem 10 hektárnyi területet foglalt magába. A földbirtok-központ főépületét számos melléképület egészíti ki; a lakóházakhoz fürdők, gazdasági épületek és egy monumentális temetkezőhely is tartozik. A római kori park része a fűszer és növénykert valamint a kőtár, amely a Veszprém megye településein talált római kori kőfaragások gyűjtőhelye.
 
(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: villa balaca

A bejegyzés trackback címe:

http://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr954460714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.