HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Noricum-Pannóniai Autonóm Városok Konferenciája Szombathelyen

2011.10.26. 07:21 Bernát Péter

Megkezdődött Szombathelyen a Noricum-Pannóniai Autonóm Városok Konferenciája, melynek fókuszában a az ókori városok temetkezési szokásai állnak. A négynapos nemzetközi konferencián az ókori városok kutatói számolnak be tudományos munkájuk legfrissebb eredményeiről. A konferenciára Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek előadók, résztvevők.
 
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a konferencia résztvevőit köszöntve arról szólt, hogy a tudományos tanácskozásnak nem is lehetne jobb színhelye, mint a Claudius császár által alapított, kétezer éves Savaria, vagyis Szombathely. Emlékeztetett arra, hogy a császár akarata szerint felépített városban a római légió kiszolgált katonáit telepítették le és a település azóta is városként működik.
 
Nagy Zoltán, Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője arról szólt, hogy az idei évre két nagy tervük volt: az Iseum megnyitása és egy nemzetközi konferencia megrendezése, mindkettő megvalósult.
 
Az uniós pályázati pénzből felépült Iseumban ugyan még a jövő feladata az állandó kiállítás anyagának összeállítása, amelyhez 800 múzeumi tárgyat kölcsönöz a Savaria Múzeum, ám ettől eltekintve is a résztvevők figyelmébe ajánlotta a maga nemében páratlannak mondható épületegyüttest.
 
Nagy Zoltán megnyitójában szólt arról is, a négy nap programjában szerepel az előző konferenciák anyagát tartalmazó kötet bemutatása is. 
 
Noricum és Pannónia római provinciák, a mai Magyarország, Horvátország, Szlovénia, részben Szerbia és Ausztria területére eső önálló közigazgatással rendelkező tartományok voltak. A két szomszédos provinciában 35 autonóm város volt, amelyekben vagy római polgárok telepedtek le, vagy veteránok számára alapítottak, vagy egyszerűen romanizált bennszülöttek településeiként emeltek városi rangra. 
 
A Norcium-Pannóniai Autonóm Városok konferenciáit 1999-től kezdve háromévente rendezik meg változó helyszínnel; az elsőnek Ljubljana adott otthont, majd 2002-ben Budapesten és Komáromban tartották, 2005-ben az ausztriai Sankt Pölten, 2008-ban pedig a szlovéniai Celje látta vendégül. A tudományos tanácskozáson az előadások német és angol nyelven hangzanak el.
 
(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely pannonia savaria noricum

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr253330545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása