HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Római erődökre bukkantak egy Tesco építése során

2011.10.06. 07:21 Bernát Péter

Régészek legalább két római erőd létezésére is bizonyítékot találtak, egy Tesco áruház építkezési munkálatai során a skóciai Falkirk mellett. A tervezett beruházás helyén folytatott régészeti feltárás során eddig csontok, ékszerek és érmék kerültek elő, amelyeket a kivitelező cég a nagy nyilvánosság számára is bemutatott.
 
 
Szakértők szerint az erődöket a Kr.u. I és II. században építették. A datálást megkönnyítette, hogy ezen a területen már az 1900-as évek elején és a hetvenes években is folytak ásatások. Akkor  bőrlábbelik, kerámiák és kemencék is napvilágra kerültek, amelyek bizonyították a térség római megszállását. 
 
 
Martin Cook, az ásatást vezető régész szerint a birodalom észak-nyugati határán fekvő erődök stratégiai fontosságúak voltak, tekintve, hogy az említett vidék egyike volt a legsűrűbben lakott római uralom alatt álló skóciai régióknak. Állítása szerint: „a cameloni római erőd az egyik legfontosabb lehetett Skóciában, amit alátámaszt központi fekvése és az is, hogy kikötővel is rendelkezett.”
 
A régészek mindeddig az erőd kevesebb mint 5%-át tárták fel, így bőven maradt munka az elkövetkező generációk régészeinek.
 
A kivitelező elmondta, hogy a felfedezés az ő képzeletüket is megragadta és reméli, hogy a régészek segítségével a városi tanács és a Tesco megadja az esélyt a helyieknek, hogy bepillantást nyerjenek abba, milyen is volt az élet lakóhelyükön a római korban. A leleteket mindenesetre még egy hónapig meg lehet tekinteni a helyszínen felállított hordozható vitrinekben.

Szólj hozzá!

Címkék: tesco skócia erőd falkirk

A bejegyzés trackback címe:

http://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr603282272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.