HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Feltárták a "Festőház" maradványait az aquincumi polgárvárosban

2011.09.13. 14:47 Bernát Péter

Feltárták az úgynevezett Festőház maradványait az aquincumi polgárvárosban. Az épületet az Aquincumi múzeum Európai Uniós támogatású pályázatának részeként visszaépítik, és a látogatók által bejárható, római mintára berendezett lakóházként funkcionál majd jövő évtől.
 
"Az épület legelső régészeti kutatása az 1940-es évek elején történt, amikor a múzeumtól délre eső területen lőtér kialakításakor leletmentő feltárásokat végeztek. Ezek során egy kilenc helyiséges, északi és déli végén egy-egy porticussal kiegészített hosszúkás lakóépületet tártak fel. A szinte minden helyiségében freskókkal díszített épületben festékes tégelyeket is találtak. A festék és a freskók anyaga megegyezett, ezért gondolták úgy, hogy festőmester házáról van szó" - mondta Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum ásatásvezető régésze az MTI-nek.
 
A feltárások akkor abbamaradtak, a lőtér építése során az ókori épület nagy része megsemmisült.
 
"Ennyit tudtunk csupán az épületről, amikor két évvel ezelőtt hozzáfogtunk a kutatásokhoz. 2009-ben egy kisebb szondázást végeztünk: kiderült, hogy valóban elpusztult az épület nagyobb része, tavaly viszont sikerült megtalálnunk a ház déli sarkát, valamint a dél felől csatlakozó két helyiséges pincét, amely a lépcsőlejárattal együtt szinte teljes épségben vészelte át a lőtérépítést. A helyiségeket belülről durvább, fehér vakolat borította. A lépcső fokait részben kőből készítették és agyaggal tapasztották le, részben pedig az agyagos altalajba vágták, majd deszkával boríthatták. A lépcsőfokok lenyomata fennmaradt a vakolatban" - ismertette az elmúlt két ásatási szezon eredményeit a régész.
 
Az idén, miután a tereprendezés során elszállították a lődombok megmaradt anyagát, a ház környezetéről szerettek volna többet megtudni. Az ásatások során bebizonyosodtak a régészek korábbi sejtései, akik feltételezték, hogy a "Festőház" nem volt önálló épület - legalábbis a római uralom későbbi időszakában -, hanem egy úgynevezett hosszúháznak a lakórésze lehetett.
    
A legkorábbi leletek a 2. század elejére tehetők, valószínűleg ekkor épült ki maga a ház is. 
    
"A továbbiakban legalább háromszor-négyszer átépítették, új helyiségeket alakítottak ki, és megváltoztatták a padlószinteket. A legutolsó átalakítást a 3. század közepén végezték, ekkoriak az utolsó padlószintek, amelyeket megtaláltunk" - idézte fel.
    
Nagyon változatos a leletanyag. Elsősorban kerámiákat - mindennapi használati tárgyakat, főzőedényeket, asztali edényeket - találtak, de sok pénzérme is előkerült, amelyek fontos adalékokat szolgáltatnak az épület keltezéséhez. 
    
"Rengeteg a freskótöredék, amelyek több tucat ládát töltenek meg. Ezek a színpompás, többnyire geometrikus és növényi motívumok az épület különböző időszakaiban díszítették a falakat. A töredékekből valószínűleg össze is lehet állítani falfelületrészeket. Úgy tűnik, hogy mennyezetfreskónk is van, de egy kis terrakotta Vénusz-szobrocska is előkerült. A feltárt terület egy részét egyelőre visszatemetjük, de például a római utak bemutatásra kerülnek. Az úgynevezett Festőházhoz tartozó további helyiségeket a közeljövőben szeretnénk újra kinyitni és bemutatni az érdeklődőknek" - emelte ki Láng Orsolya.
 
(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: aquincum rekonstrukció

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr613223891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása