HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Konferenciát tartottak a dunai limes világörökségi jelöléséről

2011.09.06. 10:27 Bernát Péter

A római kori dunai limes magyarországi és szlovákiai szakaszát érintő világörökségi jelölési dokumentáció első változatáról tartottak konferenciát kedden Budapesten - tájékoztatta Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), a nemzetközi projekt koordinátora az MTI-t. A megbeszélésen a magyar és a szlovák kutatók mellett nemzetközi világörökségi szakértők is részt vettek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tóth János Attila régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a konferencia programján szereplő tervezet 121 magyarországi, Duna menti helyszínt tartalmaz. Az anyag részletesen bemutatja a lehetséges helyszíneket és készült egy kezelési terv is - fogalmazott Tóth János Attila, hozzátéve, hogy a konferencia második felében kerekasztal-beszélgetést folytatnak a dokumentumról.
 
A régész kitért arra is, hogy a megbeszélésre meghívták azokat a külföldi szakértőket, akik tapasztalataikkal tudják segíteni a jelölési dokumentum elkészítését, például mert már saját országukban végigcsinálták a procedúrát vagy az UNESCO bírálóbizottságában dolgoztak.
 
Tóth János Attila úgy vélte, a dokumentum végleges változata leghamarabb 2013-ra készülhet el, a jelölés elindításához még számos egyeztetést kell lefolytatni, ki kell alakítani például a költségvetést és létre kell hozni egy kezelő szervezetet is - ezek ugyanis a jelölés feltételei. 
 
A végső anyag a kormánnyal szorosan együttműködve készülhet csak el - szögezte le a régész, aki megemlítette: a kabinet többször kifejezte, hogy fontos számára a világörökségi jelölés, amely illeszkedni fog a Duna-stratégiába. 
 
A régész rámutatott: a feltáró munka jelentős részét már elvégezték, a helyszíneket feltérképezték, felkeresték a helyrajzi számok alapján a tulajdonosokat és az önkormányzatokat, hogy az együttműködési szándékukról szóló nyilatkozatot csatolhassák a dokumentumhoz. "Helyi támogatottság nélkül nem lehet sikeres a jelölési folyamat" - fogalmazott Tóth János Attila.
     
A Danube Limes UNESCO World Heritage, azaz A Duna menti római limes UNESCO világörökségi nevezése programban Magyarország mellett Szlovákia, Lengyelország, Ausztria és Németország vesz részt. A kezdeményezés célja, hogy a római kori dunai limes közép-európai szakaszát mint az európai kulturális örökség részét képező régészeti emléket jelölje az UNESCO világörökségi listára.
   
A római birodalom megerősített határvonala, a limes magyarországi szakasza (Ripa Pannonica) 2009 óta szerepel az UNESCO Világörökség Bizottságának hivatalos várományosi listáján. Az imperium határait egykor több ezer kilométeren át védő rendszerből Magyarország területére két nagy légiótábor és városi ranggal rendelkező település (Brigetio és Aquincum), 24-25 segédcsapattábor, számos időszakos tábor, több késő római erődítmény és mintegy kétszáz feltárt vagy ismert helyű torony, kiserőd, hídfőállás esik.
 
(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia világörökség limes köh

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr263206052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása