HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Elkészült a világörökségi jelölés dokumentációjának tervezete

2011.09.03. 08:40 Bernát Péter

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal projekt-vezetőpartneri koordinációjával, az EU Central Europe programja által támogatott „Danube Limes UNESCO World Heritage” nemzetközi pályázat keretében elkészült a római kori, dunai limes világörökségi jelölési dokumentációjának tervezete. Az előkészítő anyag 121 magyarországi, Duna menti helyszínt tartalmaz, a projekt vezetője: Dr. Visy Zsolt, Pécsi Tudományegyetem. Hasonlóképpen elkészült a szlovák helyszínek jelölési dokumentációja, valamint az osztrák várományosi lista.

A projekt befejező szakaszához közeledve nemzetközi konferenciára kerül sor 2011. szeptember 6-án, 9 óra 30 perckor a Szent György rezidencián (Budapest, I. Fortuna utca 4.), amelyen részt vesznek a világörökségi helyszínek nemzetközi szakértői, különös hangsúlyt helyezve a Római Birodalom Határai nemzetközi világörökségi sorozathelyszínnel kapcsolatos kérdésekre.


A konferencia programja:


9.30 D. Breeze: Az Antonine-fal: egy új világörökségi helyszín kialakításának tapasztalatai (The Antonine Wall: the experience of creating a new World Heritage Site)


10.00 Fejérdy T.: A Duna limes: a közép-európai projekt bemutatása (The Danube Limes: presentation of the Central Europe project)


10.15 Kávészünet


10.35  B. Maldoner: Beszámoló az osztrák Limes projektjének jelölési folyamatáról (új várományosi lista) (Report on the Austrian Limes nomination process  (new  Tentative List Entry)


10.45 L. Pincikova – A. Tuharska: A szlovák világörökségi helyszín jelölési dokumentumai (kivonat) (Presentation of the Slovakian WH nomination documents (draft)


11.05 Máté Zs.: A magyar világörökségi helyszín jelölési dokumentumai (kivonat)

(Presentation of the Hungarian WH nomination documents (draft)


11.30 kerekasztal beszélgetés


13.00 ebéd


14.40 a vita összegzése, záróbeszéd (Visy Zs.)


15.00 program vége


 

Szólj hozzá!

Címkék: zsolt világörökség limes köh visy

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr783199135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása