HTML

Blogunkról

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica is az UNESCO világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak legkésőbb 2012 januárjára el kell készülnie, mely eredményessége nagyban függ az önkormányzatokon, múzeumokon, civil szervezeteken, magánszemélyeken, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Önmagában a római limes, mint örökségi helyszín nem magyar adottság, hiszen a Római Birodalom egykori határvonala a mai Nagy Britanniától egészen a Fekete-tengerig, majd a Közel-Keleten át Afrika északi országait érintve egyetlen hatalmas helyszínként kerülhet a világörökségi listára. Ennek lehet része - immáron negyedik nevezőként - Magyarország is. E-mail: ripapannonica@hotmail.com

Közösség

Látogatók

Savaria Történelmi Karnevál: több tízezer látogatóra számítanak (Programajánló)

2011.08.23. 17:40 Bernát Péter

Több tízezer látogató fogadására és a szokatlanul meleg időjárásra, kánikulára egyaránt felkészültek a hétvégi szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál szervezői.

Huszonkét helyszínen csaknem háromszáz program lesz péntektől vasárnapig, a várható kánikulára tekintettel hat úgynevezett vízpermetet permetező párakaput állítottak fel - mondta Mérei Tamás, a karneváli alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvénysorozat keddi sajtótájékoztatóján a nemrég átadott teljesen megújult Iseumban.



A karnevál előrendezvényei és egyes kísérőrendezvényei már zajlanak, a megyeháza udvarán a Karneválszínházban augusztus 19-től játsszák Lőrinczy Attila Könnyű préda című zenés komédiáját, az Iseumban pedig Mozart operáját, a Varázsfuvolát tekinthették meg az érdeklődők, az Éj királynőjének szerepében Miklósa Erikával.

Szommer Ildikó karneváligazgató kifejtette: a főtéren már felépítették azt a Vesta templomot, amelyben csütörtökön este fellobban a karnevál lángja, megkezdődik a karneváli időszámítás. Ezt követően egymást érik majd a programok; ismét kinyit az Öreg Város Vására, ahol kézművesek kínálják termékeiket és vendéglátók várják az éhesen betérőket, és ismét berendezik a Borok Utcáját, valamint lesz Sörtér is, mindkét helyen különböző kulturális produkciókat láthat a közönség.
   
A Történelmi Témapark hagyományőrző katonai csapatok táborává változik, ahol római légiósokat, germán harcosokat, gladiátorokat, hun harcosokat láthatnak az érdeklődők, sőt az arénában tanúi lehetnek összecsapásaiknak is. A Romkertben "rabszolgavásárt" rendeznek, a Kalandvárban pedig a kicsiket várják gyermekprogramokkal. A Művészetek Utcájában képző- és iparművészek, művészeti műhelyek mutatkoznak be, és lesznek táncbemutatók, utcaszínházi előadások is.
   
A történelmi karnevál legnagyobb látványossága idén is a több mint ezer jelmezes felvonulása lesz, ez pénteken 18 órakor, szombaton pedig 20 órakor kezdődik. Ebből az alkalomból a Thököly utcában egy 7,5 méter magas, 10 méter széles diadalívet építenek fel nyolc szoborral, amelyek a városhoz kötődő hírességeket formázzák, a Savariát alapító Claudius császártól egészen Éhen Gyula egykori polgármesterig. A diadalív egyben kilátóként is funkcionál, fentről megszemlélhető lesz a karneváli forgatag.
   
A MÁV és a GYSEV ötven százalékos kedvezményt nyújt a karneválra utazóknak, a GYSEV szombaton késő este Sopron felé egy különvonatot is elindít a hazatérők érdekében.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló savaria

A bejegyzés trackback címe:

https://limes.blog.hu/api/trackback/id/tr963174015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása